All About Preventive Dentistry News

Bruksizam, što je to i kako ga liječiti?

Mar 29

Koliko ste puta nakon buđenja osjetili bol u čeljusti kao da ste cijelu noć žvakali žvakaću gumu? Budite li se s tupom glavoboljom i bolovima u čeljusti? Moguće je da patite od bruksizma, a da toga niste niti svjesni.

Mnoga klinička istraživanja koja se bave bruksizmom (škripanjem zubi ili stiskanjem čeljusti) pokazala su da preko 90% populacije doživi bruksizam u nekom trenutku svog života. Zapravo, dvoje do troje djece od njih desetero škripi ili stišće zubima.

Većina djece zubima škripi tijekom nicanja zuba i na taj si način olakšavaju bol tijekom nicanja. Budući da se škripanje događa nekontrolirano i tijekom sna, često nismo ni svjesni da postoji problem i to uvelike može otežati dijagnostiku.

Kako prepoznati petite li od bruksizma?

  • preosjetljivost zuba na podražaje (topla – hladno, kiselo – slatko)
  • boli i nelagoda u predjelu uha prilikom žvakanja
  • bol i napetost žvačnih mišića, osobito ujutro

Ukoliko imate bilo koji od prethodno navedenih simptoma, postoji mogućnost da zapravo petite od bruksizma.

Bruksizam, iako možda ne zvuči tako na prvu, je vrlo ozbiljno stanje koje može dovessti do dugotrajnih posljedica. Stoga je iznimno važno djelovati na vrijeme. Samo škripanje zubi uzrokuje i ubrzava trošenje vaših zubi zbog čega vaši zubi postaju vrlo osjetljivi, slabi i mogu se jako lagano slomiti.

Međutim, dobra je vijest da se bruksizmu može stati na kraj i možete vrlo efikasno zaštititi svoje zube od oštećenja i pretjeranog trošenja. Prva stvar koju trebate učiniti ukoliko bolujete od bruksizma, ili ste prepoznali barem jedan prethodno navedeni simptom, je da se javite svojem stomatologu čim prije.

Stomatolog će tijekom pregleda utvrditi bolujete li zaista od bruksizma, te koji su daljnji koraci u liječenju i sanraciji eventualne “štete” koja je već nastala.

kako sprijeciti bruksizam

Jedna od najučinkovitijih metoda i prva pomoć kod bruksizma su udlage za bruksizam koje mogu spriječiti bruksizam i njegove negativne posljedice jer će onemogućiti daljnje trošenje i slabljenje žvačnih ploha na zubima, po potrebi povisiti zagriz, omogućiti pravilan položaj čeljusnih zglobova te spriječiti glavobolje i bolove u vratu i uhu koje često uzrokuje bruksizam.

Vrlo zanimljiv podatak je zapravo da velika većina nas barem u jednom periodu života doživi bruksizam. Najčešći njegov razlog zapravo je stres i sve bi bilo puno jednostavnije da se on može samo tako isključiti, ali je situacija ipak ovdje malo kompliciranija. Iz tog razloga koriste se prethodno spomenute udlage, koje će svojim djelovanjem zaštititi vaše zube, te barem s te strane se nećete morati brinuti.

Dobra je vijest što se danas bruksizam vrlo jednostavno može staviti pod kontrolu, ali je vrlo bitno reagirati na vrijeme kako ne biste imali veće zdravstvene posljedice s vašim zubima. Ukoliko u bilo kojem trenutku primjetite bilo koji od ranije spomenutih simptoma, čim prije se obratite stomatologu, kako bi on kao stručna osoba mogao utvrditi je li u pitanju bruksizam, te ukoliko je da može krenuti s liječenjem i sanacijom ukoliko je došlo do oštećenja vaših zubi.

Nadamo se da smo vam putem ovog članka barem malo približili bruksizam, te potaknuli na razmišljanje. Najvažnije je pravovremeno reagirati kako bi vaš oporavak i liječenje trajao što kraće, te kako vaši zubi ne bi trpjeli dugotrajnije posljedice.