All About Preventive Dentistry News

Zubna higijena i njezino održavanje

Jan 26

Od malih nogu su nas učili kako je vrlo bitno održavati oralnu higijenu, prati zube nakon svakog jela i redovito posjećivati stomatologa. Međutim, velikom broju ljudi barem se nekoliko puta dogodilo da jednostavno zaborave na naučeno uslijed stresnog radnog dana ili jednostavno lijenosti, posebno ukoliko inače nemaju problema sa zubima. 

Neovisno jeste li u prvoj ili drugoj skupini, oralna higijena nešto je čemu se zaista treba i isplati dati pozornost jer kada se jednom naruši zdravlje, tada bi svi mi napraviti apsolutno sve samo kako bi ga vratili natrag.

Svakodnevna njega zubi je bitna

Svakodnevna zubna higijena izuzetno je važna za očuvanje zdravlja usne šupljine. Odgovarajuća četkica, zubna pasta, zubni konac (ili interdentalna četkica) te dodatna sredstva poput vodica za ispiranje temeljna su sredstva za očuvanje zdravih zubi i desni. Koristeći sve prethodno navedeno i održavanjem redovite oralne higijene spriječavamo karijesa i parodontne bolesti da se nasele u našoj usnoj šupljini i naprave nam dodatne nepotrebne probleme.

Preporuka je četkati zube dva puta dnevno, ujutro i navečer, dok je izbor idealne četkice zapravo na vama. Od toga odgovara li vam mekša ili tvrđa četkica- iako ćemo mi uvijek preporučiti onu mekšu obzirom da njezinim korištenjem dajete manju šansu za potencijalno oštećivanje vaše cakline. Uz one standardne vrste četkica postoje i one električne, koje zapravo čiste vaše zube bolje od klasične i uz manje vašeg napora.

Zubni konac se preporučuje koristiti svakodnevno, obzirom da opasnost od karijesa postoji i nakon što operete zube, jer se bakterije i nakon toga mogu vrlo lako stvoriti, a da vi to ni ne znate. Uz spomenuti konac, preporučujemo koristiti i vodicu za usta, koja dokazano rješava bakterije u vašoj usnoj šupljini, a uz to naravno vam daje i vrhunski dah.

Također, makar koristili sve navedeno redovito i zaista održavali vašu oralnu higijenu na odličnoj razini, vrlo bitno je redovita posjeta stomatologu. Pitate se zbog čega je ovo uopće potrebno ukoliko nemate nikakvih bolova ili zdravstvenih problema s vašim zubima?

Redoviti posjet stomatologu izrazito je važan jer iako vi održavate svoju oralnu higijenu i slušate savjete za održđavanje orane higijene, to ne znači da ne može doći do karijesa ili to nekih drugih zdravstvenih poteškoća koje se tiču vaših zubi. Odlazak stomatologu preporuča se iz razloga što upravo on može prepoznati bolesti i karijes u vrlo ranoj fazi, čak i prije nego li vi to primijetite ili osjetite prvu bol u vašim desnima ili zubu.

Bitno za znati

Jednako tako ukoliko vaš stomatolog išta prepozna kao uzbunu, moći će vrlo brzo i efikasno sanirati štetu dok ona još nike ozbiljnije zahvatila vaš zub.

Prevencija je zapravo najbolji lijek i preporučuje se posjećivati stomatologa minimalno jednom, a idealno dva puta godišnje, kako biste bili sigurni da je s vašom usnom šupljinom sve u najboljem redu, ili ukoliko je potrebna sanacija, da izbjegnete veću štetu.

Prateći sve savjete koje smo vam naveli u ovom članku, sigurni smo kako ćete izbjeći brojne zubobolje i glavobolje kada je u pitanju zdravlje vaših zubi. Naravno, za dodatne savjete uvijek je najbolje kontaktirati vašeg stomatologa, kako bi vas dodatno savjetovao obzirom na zdravlje i strukturu vaših zubi.